Empas mı Yoksa A, R mi ?

Osman İkinci
Osman İkinci Eylül 11, 2019 16:36

Empas mı Yoksa A, R mi ?

Kart oyunu oynarken en çok karşılaştığımız soru ya da sorunlardan bir tanesi belki de en önemlisi. İlk öğrenilen löve yapma tekniklerinden biri olan empas bazen yapmamamız gereken bir şey olarak karşımıza çıkabilir. Hatta çift taraflı yani her iki tarafa da atılabilen bir seçenekte sunuyorsa iyice zor durumda bırakır bizi. Hangi tarafa atacağım? Bak gene bilemeyeceğim psikolojileri hepimizin zaman zaman yaşadığı durumlardır.

Bazı kurt oyuncular masa başı hakimiyetiyle hiç sektirmeden genellikle doğrusunu bulurlar. Bazı matematikçiler de ağır olasılık problemleri çözüp bulmaya çalışırlar. Hele bir de atasözü olmuş cümleler vardır ki bunlar arasından tercihimizi kullanıp doğruyu bulmaya çalışacağız…

Toplam o renkteki kart sayısı, Rakiplerin konuşmalarından gelen puan veya dağılım bilgileri, defans yapma biçimleri gibi veriler bu konuda birincil faktörlerdir. Hal ve hareketler çok fazla dikkate alınmaması gereken (özellikle tecrübeli oyunculara) ama gene de değerlendirilen durumlardır.

Empas genellikle kontratların yapılmasında yüksek yüzdeli bir tekniktir. Ancak empası erteleme lüksünüz varsa daha önce yapacağınız ek işler % 50 empasınıza eklenerek şansınızı çoğaltır. Ya da her iki yöne atılabilir bir dam empasının yeri hakkında gerek puan yönünden gerekse dağılım yönünden size ciddi ipucu verebilir.

Örneğin daha önce oyun açmamış bir oyuncuda 10-11 puan gördüyseniz artık aradığınız damın onda olamayacağına hükmedebilirsiniz veya zayıf 3 ile açan ya da araya giren rakipte diğer renklerin sayısından o rengin kısa olduğunu anlar ve damın olamayacağını bilebilirsiniz.

Bir rengin çok olduğu yönü tespit edebilirseniz aradığınız kartta o taraftadır genellikle.

Eight evernine never” Bu söz briç oyununda klasikleşmiş ve çok işe yarayan bir deyiştir. Yani bir dam arıyorsanız toplam o renkte 8 kartınız varsa empas yapın, 9 kartınız varsa asla empas yapmayın, yani Damı, As ve Ruanızı çekerek toplamaya çalışın demek ister.

“Restricted choice”

Sınırlı seçim prensibi olarak geçer briçte. Açıklaması: Oynarken bir onör gördüğünüz tarafta diğer eşdeğer onörün olma ihtimali azalır. Örneğin şu şekilde R9xx – A108xx dokuz kart kozunuz olsun. Yerden R ile başladınız solunuz D verdi ise diğer eşdeğer olan V’nin onda olma ihtimali yaklaşık iki kat zayıflar. Yani empas yapmalısınız. V verseydi de  D için aynı şeyi söylerdik.

Ortada bir endikasyon yoksa işinize en yarayan yere mesela en çok löve alabileceğiniz yere atın. Bu konuyla ilgili ileride birçok örnek vermeye çalışacağım. Matematik yanıltmaz genellikle. Yine de her zaman kazanamazsınız.

Briç hayata çok benzer sözünü birçok defalar kullanmışımdır. Yaptığınız her yanlışta cezalanmayacağınız gibi, doğru yaptığınız bazı durumlarda da mükafat olmayabilir. Siz gene de bilimsellikten ve matematikten ayrılmayın. Uzun vadede ödüller sizin olacaktır.

Unutmayın “Şanssızlıktan en çok yakınanlar, işini en çok şansa bırakanlardır”

Osman İkinci
Osman İkinci Eylül 11, 2019 16:36
Yorum yazın

Yorum yok

Bu yazı için henüz yorum yapılmamış.

Yazıyla ilgili yorum ve düşüncenizi ekleyebilirsiniz.

Yorum yazın
Yorumları Göster

Yorum yazın

<