Sosyal Yönü En Kuvvetli Spor

Osman İkinci
Osman İkinci Kasım 27, 2009 20:14

Sosyal Yönü En Kuvvetli Spor

Federasyon başkanı M. Fahir Üzümcü, briçin adrenalini yükselttiğini söylüyor.

Briç oynamaya gençlik yıllarında başlayan Mustafa Fahir Üzümcü, 10 yıllık profesyonel briç hayatında organizasyonların her kademesinde çalıştı. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk briç sayfası olan Akademi Briç Organizasyon’un sitesini yayına sokan ve uluslararası düzeyde briç hakemi olan Üzümcü, şimdi briç hayatına federasyon başkanı olarak devam ediyor.

Briç oynamak için mutlaka diğer oyunculara da ihtiyaç olduğunu söyleyen Üzümcü, “Emekli olup karamsarlığa düşmek yerine, kendilerine bir hobi edinsinler. Ben briçi tavsiye ediyorum, çünkü diğer hobileri bireysel olarak da yapabilirler. Briçi diğer hobilerden ayıracak en önemli şey sosyal yanının olmasıdır” diyor.

Briçe yeni başlayacaklara briç üzerine yazılmış kitapları okumalarını ve federasyon onaylı eğitmenlerden ders almalarını tavsiye eden Üzümcü ile bir söyleşi gerçekleştirdik.

Briçe ilginiz ne zaman ve nasıl başladı?
Şimdi öğrencilere kitaplar tavsiye ediyoruz ama ben, tam tersine, briçe alaylı olarak başladım. Daha sonra işin ciddiyetini anlayınca, briç hakkında yazılmış kitapları okumaya başladım. Lise yıllarımda başlayan briç sevgim, üniversite yıllarında tutkuya dönüştü.

Sponsorluk hakkında ne gibi çalışmalar yapıyorsunuz?
Geçen senelerde sponsorluk desteği yoktu. Türkiye Briç Federasyonu’nu bir şirket gibi düşünüp, gerek oyuncularımızı, gerek görselliğimizi kullanarak sponsor bulma çalışmalarına başlayacağız. Yalnız tek sorunumuz, diğer bütün kâğıt oyunlarıyla aynı kâğıdı kullanıyor olmamız. Şirketler isimlerinin briçle anılmasını istemiyor. Bu imajı kısa süre içinde düzelteceğimizi düşünüyorum. Tanıtım alanındaki eksikliklerimiz giderildiğinde, briç oyununun ve yarışmalarının medyada daha çok yer almasına çalışacağız. Bunun sonucu olarak da sponsor eksiğimizi giderebileceğimizi düşünüyorum.

‘Briç adrenalin seviyesini yükseltir’

Briç eğitmenliği ve eğitimi konusunda ne gibi çalışmalar yapacaksınız?
Türkiye’de birçok üniversitede briç seçmeli ders olarak okutuluyor. Bizim hedefimiz briçin seçmeli ders olarak okutulmasından daha çok, her üniversite kampüsünde briç kulübü açmak. Bunun için öncelikle bu konuda uzman briç eğitmenleri yetiştirilmesine öncelik vereceğiz.
Briç, sanılanın aksine kumar başta olmak üzere her türlü kötü alışkanlığın panzehiridir. Eğer briç olmasaydı, briç oynayanların yüzde 90’ı kumar oynuyor olurdu. İnsanlar kumarı paradan çok adrenalin seviyesini yükselttiği için oynar. Briç insanlara bu adrenalini yaşatıyor.

Devletin briçe ayırdığı bütçe konusunda ne düşünüyorsunuz?
Devlet briçi tamamlayıcı, yardımcı bir spor olarak görüyor. Bizim en büyük isteğimiz üniversitelere giderek, briçi gençlerle tanıştırmak ve genç milli takımımızı kurmak. Öğrencilerimize yurtdışından hocalar vasıtasıyla da eğitim vermek istiyoruz. Bakanlığa anlatmak istediğimiz de bu, bizim gelişmemizi istiyorlarsa daha fazla destek vermeleri gerekiyor.

Medyaya briçin tanıtımında ne gibi görevler düşüyor?
Aslında medyadan daha çok federasyon olarak bize görev düşüyor. Bizim problemimiz tanıtım konusunda şimdiye kadar kişisel ilişkiler dışında, halkla ilişkiler çalışmaları yapmamamızdan kaynaklanıyor. Şu an amatör olarak çalıştığımız bir ajansımız var.
Yeterli kaynakları elde ettiğimizde, profesyonel olarak bu çalışmaları sürdüreceğiz.

‘Yerel turnuvalar düzenleyeceğiz’

Anadolu’da briç yeterince yaygın mı?
Anadolu’da briç İstanbul’dan daha yaygın ama bunlar briç federasyonu çatısı altında değiller. Anadolu’da her köşe başında bir lokal var: Öğretmenler lokali, doktorlar lokali… Bu lokallerde mutlaka iki-üç masa briç oynar. Bunlar bizim sosyal briç oynayıcılarımız. Bizim en büyük eksiğimiz, yıllardır sadece yarışma kısmına ağırlık vermemiz. Bundan sonra işin sosyal kısmına da yer vereceğiz. Yerel festivaller, yerel turnuvalar düzenleyeceğiz.

Briçe yeni başlayanlara neler tavsiye edersiniz?
Emekli olup karamsarlığa düşmek yerine, kendilerine bir hobi edinsinler. Ben briçi tavsiye ediyorum, çünkü diğer hobileri bireysel olarak da yapabilirler. Briçi diğer hobilerden ayıracak en önemli şey sosyal yanının olması. Briç oynamak için mutlaka diğer kişilerle bir araya gelmek gerek. Bunun dışında mutlaka briç üzerine yazılmış kitapları okusunlar ve briç federasyonunun lisanslı hocalarından ders alsınlar.

Röportaj: Bahar Çoban

Mustafa Fahir Üzümcü kimdir?

1987’den itibaren her yıl TBF ve çeşitli kulüp turnuvalarına  lisanslı oyuncu olarak katıldı.
1998’de spor bakanlığına bağlı federasyonun İzmir’de düzenlediği 1. Briç Hakem kursunda hakem oldu ve federasyon turnuvalarında görev aldı. Aynı yıl Türkiye’nin ilk briç web sayfası olan Akademi Briç Organizasyon’un (www.akademibric.org) yayınına başladı.
1999’da ulusal başhakem olarak görev yapmaya başladı.
2000’de yapılan 17’nci Avrupa Gençler Şampiyonası’nda Organizasyon Komitesi üyesi ve Turnuva Direktörü olarak çalıştı.
2004 yılında yapılan 12’nci Dünya Briç Takım Olimpiyatı’nın hazırlık komitesinde çalıştı ve turnuva direktörü olarak görev aldı. Yine 2004’te Malmö İsveç’te yapılan 47’nci Avrupa Briç Takım Şampiyonası’nda Kadınlar Briç Milli Takımı kaptanı olarak görev aldı.
2006 yılında İtalya’da EBL TD (Avrupa Turnuva Direktörlüğü) kursunda 63 uluslararası ve ulusal direktörün arasında birinci olunca doğrudan Avrupa Briç Ligi Turnuva Direktörlüğü’ne atandı.
2007’de Antalya’da yapılan Üçüncü Avrupa Açık Briç Şampiyonalarında ve Varşova’da düzenlenen 48’inci Avrupa Briç Takım Şampiyonası’nda EBL tarafından görevlendirildi.

Osman İkinci
Osman İkinci Kasım 27, 2009 20:14
Yorum yazın

Yorum yok

Bu yazı için henüz yorum yapılmamış.

Yazıyla ilgili yorum ve düşüncenizi ekleyebilirsiniz.

Yorum yazın
Yorumları Göster

Yorum yazın

<