X

Okuyan ve Çalışan Olmak

Değerli briçsever kardeşlerim,

Sizlere sevgi, saygı, selamlar.

Değerli ve gerçek bir briç abidesi Türkiye Briç Federasyonu kurucu başkanı NAFİZ ZORLU, 13.04.2017’de davetimi kırmayıp kulübümüze geldiğinde kulüp özel defterimize şöyle yazdı: ’’Yöre insanının pratik zekasını briçte göstereceksiniz. ’’Evet pratik zekamız kurak ve verimsiz oluyor. Neden böyle oluyoruz? Gördüklerim, duyduklarım ve konuştuklarımla eleştiri-özeleştiri bazında üzerinde duracağım.

Briç sporunu yapan kişi neden-sonuç ilişkisine bağımlı analitik düşünen insandır. Şimdiki zamana bağlı kalarak değil, gelecek zamana göre düşünce üreten insandır. Duydukları yalan-dolanla düşünce üretemezler, üretmemelidirler. Gördüklerini, bizzat yaşadıklarını, eski ve yeni bilgileriyle harmanlayarak düşünce üretmelidirler. Yoksa kendilerini gülünç duruma düşürüyorlar. Dernek yasalarını bilmeden, briç yasalarını bilmeden, dernek başkanı ve dernek yönetiminin yetkilerini sorumluluklarını bilmeden abuk-sabuk konuşmak briç sporcusuna yakışmaz. Briç sporcusu insan düşüncesine, insan emeğine saygı duyandır. Derneklerimizin adı briç kulübü değil, briç spor kulübüdür. Eski yasalarla değil 5253 sayılı yasayla yönetiliyoruz. Gençlik ve Spor Bakanlığın’dan tescil edilmiş kulüpleriz. Eski kafalarla yeni inşa edilmez. Eski kafalar yeniyi yıkar. Briç sporunda sorumluluk alan kişi, önemli yerlere gelen kişi bu kafaya sahipse VAY BRİÇİN haline. Böyle kişiler briç sporunu yönlendirmeye çalışıyorsa briç sporu NENEKA, DEDEKA sporu olur. Briç spor kulüplerinin yanındaki kafeler gençlerle dolup taşıyorsa gençlerle iletişim kuramıyorsak üretken sporcu değiliz VESSELAM. Ancak oturduğumuz yerden gecesini-gündüzünü briç sporuna adayan kişileri eleştiriyoruz.

Değerli arkadaşlar, briç spor kulüp lokalleri sadece oyun oynanan yerler değildir. Briç spor kulübü lokali aynı zamanda briç sporcusu yetiştiren bir OKULDUR. Oturmamızla, davranışlarımızla gençlerimize bu zeka sporunu tanıtmalı, sevdirmeli ve öğretmeliyiz. Böyle etkinlikler her briç sporcusunun amacı olmalıdır. Bu etkinlikler üç-beş kişinin çalışmasıyla olmaz. Kafelerde 50-100 TL ödeme yapan kişi kulübe beş para vermez. İşte bu da briççi. Konuşmaya, eleştirmeye sıra geldi mi susturamazsın onu. Bu gibi fuzuli insanlardan briççi olmaaaazzzzz.

Değerli arkadaşlar, ortak bir paydamıza parmak basmak istiyorum. Kendi arkadaşımızı çekemeyeniz, kıskananız, başarısını kabullenmeyeniz. Yabancıya eli büklüm duranız. Bu düşüncemizi çekip atmalıyız. Söküp atmalıyız…

E V E TTTT gecesini-gündüzünü briç sporuna, briçle ilgili araştırmalara, briç yasalarına, briç aşkına veren yöremizin TATLI insanı OSMAN İKİNCİ kardeşimize gerekli şekilde sahip çıkmıyoruz. Profesyonel Briç, Etkili Sistem: 2/1 , Etkili Defans, Etkili Yer Oyunu kitaplarını yazdı. Araştırdı, derledi, toparladı, en modern en güzel örneklerle analiz-sentez ederek bizlere ve Dünyaya sundu. Değil kitaplarını satın almak, kitaplarını okumayan arkadaşlar var. Sözüm okuduğunu anlamayanlara değil. Okuyan, araştıran, çalışan, gelişen değiliz VESSELAM. Kendini beğenmiş, ukalalığı NARSİZİM kanserine dönüştürmüş insanlarız çoğunlukla. Her şeyi bileniz. Briç sporcusu briç ahlakını özümsemiş kişilik kazanmış İNSANDIR. Briç dedikodu sporu değildir. Briç sporcusu konuşanın değil çalışanın yanında olmalıdır. Maddi ve manevi yönetime yardımcı olan insandır. Çalışanlara, uğraşıp-didişenlere çamur atıp onların emeğini sömüren hiç değildir. Briç sporu gösteriş, egolarını tatmin eden kişilerin sporu değildir. Düşünür ne diyor? ’’Gençliğe üç öğüdüm var: ÇALIŞ , ÇALIŞ , ÇALIŞ. ’’Bir de ozanı dinleyelim.

Kalbinde her dakika
Şu ULVİ tahassurun,
Minkari ateşini duy,
Daima DÜŞÜN!
ONLAR neden SEMADA?
BİZ neden ÇUKURDAYIZ?

Ben briç oynayayım da gerisi ne oluşa olsun demek yok. Briç Spor Kulüplerinin kuruluş amacı: Briç sporunu geliştirmek ve yaymaktır. Yöremize, Türkiyemize ve Dünyamıza briç sporcusu yetiştirmektir. Briç sporu; disiplin, matematik, etik kurallar oyunudur. Kahve briçinin berbat yönlerini briç spor kulüplerine taşımayalım. Briç sporu lak-lakçıların, şak-şakçıların oyunu değildir. Rober briç tarihe karışmıştır. Modern briççilerin yanında konuşup komik duruma düşmesin orta çağ briççileri.

Evet değerli kardeşlerim: sözlerim tüm briççilere değil briç sporunu katledenleredir. Briç sporunun neslini tüketenleredir. Son nefese kadar yapılan spordur ama sadece BASTONLA dolaşan insanların sporu değildir. Gençlerimize önem ve değer verelim. Planlı ve düzenli onları çalıştıralım.

Sağlıkla kalın.
İLYAS ÜLKÜ TUĞCU
Rize Briç Spor Kulübü Başkanı


Osman İkinci:
Related Post