X

Bilgi ile Fikir İlişkisi

Değerli okuyucu kardeşlerim,

Sizlere, sevgi, saygı, selamlar. 

Ünlü düşünürümüz, ünlü yazarımız toplumsal yapımızı, düşünce üretme yapımızı   Ç O O O K K  yıllar önce şöyle özetlemiş:  “BİLGİ  SAHİBİ  OLMADAN  FİKİR SAHİBİ OLMAK. ”Eveeeet toplumumuzun çoğunluğu düşüncesini bu şekilde  açıkladığını görüyor, duyuyor ve tanık oluyoruz. Örnekleri  çooook. Konu hakkında  bilgin yoksa    S U S     B E    K A R D E Ş İ M. Susmaz, susturamazsın   O’nu. Her şeyi bileniz. ALLAH, ALLAH. 

Değerli kardeşlerim, yakın çevremizde, toplum içinde konuşmalarımızda  kesin doğrusunu bilmediğimiz konularda   L A P  diye atlıyoruz ortaya, hemen giriyoruz söze. Konunun uzmanları, yıllarını araştırmalara vermiş, okumuş, incelemiş  bilgi sahibi olan kişiler ya  susuyor, ya  da doğrusunu açıklıyor. İşte orada o  çok bilmiş  KOMİK  duruma  düşüyor. Bu kez yine  geveliyor ama  kimse dinlemiyor   O’nu.  ALLAH    bu duruma  kimseyi  düşürmesin.  A M İ NNNN.  Hele hele  ezile  büzüle biraz da havalı senden bilgi almada soru sormuşsa  soruyu yanıtlamaya başlıyorsun biraz dinler gibi oluyor. Birazdan bu kez  o  başlıyor seni öğretmeye. Çünkü  BEYİN  bozuk plak gibi  takılmış  bir  kere. Düzelmesi, düzeltilmesi  olası  DEĞİL. Kullandığı tümcelerin  son sözcükleri  MEZ,  MAZ   heceleriyle  biter. Çok bilendir  YAAAA. Bir dakika  değerli kardeşlerim. Bu kişilerin   NOKTA  kadar  çıkarı varsa,  VİRGÜL    gibi  EĞİLİRLER…. Yaşı  elli, altmış olmuşsa  dediği dedik, astığı astık, kestiği kestiktir. 

Eveeeeeeettt   değerli kardeşlerim.  İçinde  bulunduğumuz  YERE  göre, o anda yaşadığımız  ZAMANA  göre, o anki  KOŞULLARA  göre  DÜŞÜNCE ÜRETEMİYORUZ. Dünya’da sadece kendisi yaşıyor, başka insanların yaşadığını idrak edemiyor.

Nerede nasıl konuşacağımızı, davranışlarımızın nasıl olacağını  planlayamıyoruz. Neden ?   Bilgi sahibi  değiliz. Fikir sahibiyiz. İnsanoğlu  her şeyi  bilmez. Bilmek zorunluluğu da yoktur. Bilmiyorum, bilgim  yok demek ayıp ve aşağılık değil  D A T L I   kardeşim.  ERDEMLİLİKTİR.

NAZAR  olmayan tek  şey  AKILDIR. Çünkü  bizde  herkes  kendi  AKLINI  BEĞENİR. Konu ve konular hakkında  bilgi sahibi olsun, olmasın  UZLAŞI   KÜLTÜRÜMÜZ     sıfıra yakındır. İşi, etkinliği sen yaparsın, emek sarfedersin yıllarını o iş için tüketirsin  o   bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olan   akıl verir. İşte  başarısızlığın  somut  bir örneği. UZAKTAN KUMANDALI  BEYİNLERİ  MİNİMUMA  İNDİRGEMELİYİZ. Nasıl binanın temelini sağlam yaparsak bina çökmüyor, içinde rahat uyuyor, yaşıyorsak  FİKİRLER DE  SAĞLAM BİLGİLERLE  donatıldığı, beslendiği zaman doğruluk, güzellik kazanır. Eğitim-öğretimin  bir  ihtiyaç ve zorunluluk olduğu buradan geliyor. Bilgiyi fikirlerin sonuna  koyarsak sıralama yanlış ve karmaşık olur.  BOL, BOL  GAF  yaparız. BOL, BOL  POT  kırarız. 

Bilgi sahibi olmadığımız konularda susmasını, dinlemesini, öğrenmesini bileceğiz. 

Bilgi sahibi olmadığımız  konularda  fikir  üretmeyeceğiz. 

Bilgi sahibi değilsek  boş, boş konuşmayacağız. 

Bilgi sahibi olmayan beyinler  ilim irfan sahibi  BİLGE  KİŞİLERE   akıl vermeyecek. 

Bilgi sahibi olmada  bilgiyi  kaynağından  alacağız. 

Fikirler  kabul görmüş bilgileri öldüremez. 

Veliler  ÖĞRETMENE  bilgiçlik taslamayacak. 

Hasta  DOKTORA   bilgiçlik yapmayacak. 

Sürücü   TRAFİK  MEMURU  olmayacak. 

Değerli okuyucu kardeşlerim, bir zahmet  bu örneklemeleri gördük, duyduk ve yaşadıklarınızca istediğiniz kadar  çoğaltabilirsiniz. Bizim   B R İ Ç     SPORU  düşünme  sporu olduğundan, düşünme ile ilgili yazılarım ağırlıkta oluyor. 

28.08.2018  Arhavi’de   BİRİNCİ  oldum. Kupayı   R İ Z E’mize getirdim. 

30.08.2018  Trabzon’da  BİRİNCİ  oldum.  ZAFER  BAYRANI  kupasını  aldım. GÜZEL, CENNET RİZE’mize  ve RİZELİ kardeşlerime  ARMAĞANIM   OLSUN.

Saygı ve sevgilerimle. 

Y  A  Z  A  C  A  Ğ  I  M

Sana 

Mutluluğu simgeleyen sözcüklerden, 

Kırmızı bir buket sunmak istesem, 

Beyin hücrelerinden, 

Kanının son damlasına  değin, 

Beni  yaşayarak, 

M U T L U L A Ş A R A K !!!!! 

Derin  bir   OOOOOOOHHHHHH!   çeker  misin? 

Peşi sıra 

Saygı ile eğilip, 

AŞKIMIZI  ÖPER  MİSİN? 

VE 

Benim  için 

Sevgi  dolu 

İki  damla   GÖZ   YAŞI 

D Ö K E R    MİSİN??????? 

 

İLYAS   ÜLKÜ   TUĞCU 

Rize Briç Spor Kulübü  Başkanı 

Osman İkinci:
Related Post